School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    ní ceart an t-uisge do caitheamh amach go maidean nó thiocfadh na púcaí cúghat i rith na h-oidhche. Ní deintear aon bróga tímcheall na h-áite seo. Bíonn boinn, leascaí, sála, barra cinn, uachtair. Na h-úirlisí a bhíonn aige a ndéanamh iseadh casúr, snáithín céireach, meanaighthe, prinnsiúr, tairghní agus ceap. Deisígheann na gréasaighthe na bróga agus deisíghimíd féin iad uaireannta. bFlúirsíghe gréasaighthe fadó ná mar atá siad anois. Leasuighthí leathair sa Dainghean fadó. Caithtí bróga adhmaid fadó. Nuair a bhídís ag leasúghadh an leathar bhíodh poill mhóra sa talamh aca.
    Mícheál Ó Fiannachta, Baile an Ghóilín, Dainghean.
    Thug Cáit Ní Fhiannachta, Baile an Ghóilín, Dainghean do é.
  2. Ainimighthe Neamh-Shaoghalta
    Bhí fear i nDún Chaoin agus connaic sé bád agus triúr fear ag eiríghe amac as Cuas na nGeán. Bhí trí caipíní dearg ortha agus d'imthigheadar an Cuan amac.
    Mícheál Ó Fiannachta
    Cáit Ní Fhiannachta