School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    bhíodar cortha tháinig an dubh ortha. Nuair a connaic na mná uaisle é sin dhíoladh ar na gúnaí agus gach saidhbhreas agus ceannuigheadar síol i gcóir na h-ath bliadhna. Bhíodh neantóga báirnigh agus cluimhín cait le n-ithe aca agus cailleadh daoine le daoine fiabhras an uair sin. Nuair a connaic na Sasanaig a raibh ag fághail bháis cuireadar tighthe súp ar bun cun go n-iompóghadh na h-Éireannaig ar an gcreideamh prodastúnach.
    Siobháin Ní Fhiannachta, Baile an Góilín, Dainghean.
    Thug Máire Ní Fhiannachta, Baile an Góilín, Dainghean di é.
  2. Cúram na gCos
    Bhíodh na daoine tímcheall fiche bliadhain fadó sara gcaithidís bróga. Bhí fear i nDún Chaoin agus ní cuirfeadh sé air acht aon bhróg amháin. Nuair a bhíodh sé sin caithte aige ar an gcúilín cuireadh sé air an ceann eile. Ní caith Biddy Moriarty aon bhróg riamh. Téigheann na leanbhaí óga cosnoctuighthe tamall san tSamhradh. Nuair bheadh na cosa nighthe
    Mícheál Ó Fiannachta
    Cáit Ní Fhiannachta