School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. Bhí lios sa Cam fadó. Aon lá amháin cuaidh duine des na cómharsain ag raobadh ann mar bhí sé cun é do threabhadh. Ní fada a bhí sé ag raobadh nuair a bhraith sé ceann dá méireanna ag teacht tinn. Ar deire chaith sé tabhairt suas. Bhí doras tímcheall dhá shlat ar aoirde ag dul isteach innti. Uam a tugtaí mar ainm ar an lios. Bhí bainnc tímcheall air. Bhí fear ag teacht abhaile lá agus cualaidh sé an torann ag casadh istig sa lios.
  2. Dhein sé amhrán mar gheall air Siobhán Ní Lyne. Nuair a bhí an súp á thabhairt dos na daoine acht iompóghadh ar an gCreideamh Prodastúnach. Cómhnuig sé i bparóisde Múrach. Thugaidís Seán na bPaidireacha mar leas-ainm air. Seán de Bhailíghis an ainm a bhí air.