Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. Fear Siúbhal
    Bhí fear siúbhal 'na cómhnuidhe sa Cam fadó. Aon lá amháin bhuail sé isteach go dtí bean ar an mbaile. Nuair a théigheadh sé isteach sa tighthe loirgiugeadh sé a dinnéar. Nuair a cuaidh sé isteach go dtí an mnaoí seo loirg sé a dhinnéar ann. Nuair a bhí deire ithte aige loirg sé túbháile ar an mnaoí. Ní raibh aon túbháile aice le tabhairt dó. Dúbhairt sé léi gan é bhac mar sin. Dúbhairt sé léi a h-aprún a thabhairt cun a lámha a ghlanadh. Thug sí do é. D'fhan sí tamall maith istig sa tig. Fé dheire d'imthig sé amach. Ní raibh sé acht seacht rainne ón dtig nuair a caith sí é leanamhaint. Bhíodar ag imtheacht leo nó go mbuail sean-duine ón mbaile leó agus d'fhiafruig sé dí cá raibh a triall. D'innis sí dho cad a thárla. Caith díot an t-aprún arsa é sin agus cas ar a chéile é agus caith taobh istig don gclaidhe é. Dhein sí amhlaidh agus cuaidh sí abhaile. Níor thug sí a h-aprún d'aoinne as san amach.
    Siobháin Ní Fhiannachta, Baile an Góilín, Dainghean.
    Thug Máire Ní Fhiannachta, Baile an Góilín, Dainghean di é.