School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. An Doineann
    Céad bliadhain ó shoin bhí stoirm mhór ann. Bhíos im cómhnuidhe i Dún Caoin an uair sin. Ní raibh aon coinne aca leis an stoirm agus ní raibh aon rud i bhfearras aca. Bhí líontíghe áirighthe ann agus bhris plánaí na bhfuinneóga isteach air an úrlár. Ní fhéadfadh aoinne dul amac an doras mar séidfí an díon don tíghe. Caithfidís dul amac tríd an bhfuinneóg agus bhíodh duine ollamh cun an bhfuinneóg do dhúnadh 'na dhiaidh. Séideadh an stán do thighthe na mbó ar na cómharsain agus é ag imtheacht ar nós na gaoithe san aer. Bhí an stáin na cnocáin ar maidin in áit éigin go raibh foithin. Ní raibh aithne a coda féin ag éinne ar an stáin. Bhí cairt agus í lán do thuighe sa gairridhe agus bhí sí iompuighthe ar maidin. Séideadh cliathán do seomra ba agus do buaileadh i gcoinne seómra codhlata na cómharsa é. Dhúisig sé as gcodhladh iad agus ritheadar as an seomra mar thuigeadar gur crith an tig ar fad. Thógadh an ceann do thig
    1. processes and phenomena
    Siobhán Ní Fhiannachta