School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    an rinnce ar siúbhal istig sa lios agus an fear a d'fág sí 'na dhiaidh breóidhte ar a leabaidh ag rinnce le cailín a cailleadh tamall droimis sin. Bhí sí scannruighthe agus nuair a cuaidh sí abhaile d'innis sí don muinntir a bhí aige baile é acht ní creididís é. Lár na mháireach cailleadh an fear.
    Máire Ní Shéaghdha, Baile Móir, Dainghean.
    Thug Pádraig Ó Shéaghdha, Baile Móir, Dainghean, di é.
  2. Filí
    File do b'eadh Seán Ó Cíomháin agus dhein sé mórán filídheachta. Maireann sé fós agus tá sé ina chómhnuidhe i nGleann Fáin. Do bhí sé in aimsir ag na Goodmans i mBaile Móir ar feadh h-ocht mbliadhna déag. Seo amhrán do chúm sé mar gheall ar fear dárbh ainm do Cud. Do bhí cómhnuidhe ar an bhfear so i mBaile Móir agus cuaidh sé an Dainghean lá agus bhí Miss Mary ina theannta. Bhí asal agus cairt aca agus bhí Cud ag tiomáint an thapaidh. Leagadh an t-asal aagus briseadh an
      1. poetry
    Máire Ní Shéaghdha