School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    eile agus bhíodar ag siúbhal ortha airís agus connachadar an púca airís agus coisrigheadar iad fhéin agus d'imthig an púca isteach i bpoll a bhí sa claidhe agus glaodhadar Poll an Phúca ar an áit sin ó shoin. Deirtí gurab amhlaidh a bhí óir nó rud éigin luachmhar i bhfollach istig sa pholl agus go mbíodh an mhadra á fhaire.
    Máire Ní Shéaghdha, Baile Móir, Dainghean.
    Thug Pádraig iÓ Séaghdha, Baile Móir, Dainghean, di é.
  2. Léim an Treanntaig.
    Do mhair dhá dhream láidir i bhFionntrágha fadó, na Gearaltaig agus na Treanntaig. Is é an áit a bhíodh t-sáipéal an uair sin ná ins an áit a thá scoil Fionntrágha anois. Do b'iad na Treanntaig an dream deireannach a théigheadh isteach go dtí an Aifreann gach aon Domhnach agus an dream ba thúisge a gheibheadh amac. An lá so cuaidh duine dos na Gearaltaig amac rompa agus thosnuig an bruighean taobh amuigh
    Léim an Treantaigh, Co. Kerry
    Máire Ní Shéaghdha