School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

Seán Ó Cathasaigh, Baile an Góilín, Dainghean.
    Thug Seán Ó Cathasaigh, Baile an Góilín, Dainghean do é.
  2. Sgéal Grinn
    Aon oidhche amháin tímcheall a h-aon nó a dó a clog san oidhche bhí beirt fhear ag teacht abhaile ón nDainghean agus bhí braoinín ólta aca. Tímcheall trí mhíle ar an dtaobh thiar den nDainghean áit idir Cluais agus Baile Móir, deirtí go mbíodh púca á d'fheiscint ann. Do bhí an beirt fear anois ag déanamh ar an áit agus bhí fios aca go maith go mbuaileadh an púca leó agus bhíodar ar an baillí crith roimis. Níor b'fhada go rabhadar i leith ar an gcluais nuair a connacadar an rud bán ag déanamh ortha. Madra mór bán a bhí ann agus bhí teine dhearg ag teacht amach as a bhéal. Do thuit duine aca i laige agus nuair a connach an fear eile an púca ag déanamh air , do coisrigh sé é féin agus d'imthig an púca. Annsan d' éirigh an fear
    Máire Ní Sheághdha
    An Baile Mór, Co. Kerry