School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    gadaighthe agus thugadar leó mórán ainimhighthe. Cúpla lá 'na dhiadih sin chuaidh na buachaillí aimsire soir agus taréis mórán cuardaig ní bhfuaireadar na h-ainimighthe, Chuadair abhaile agus dúbhradar leis an Tíghearna go raibh ceithre cinn do bheithidhig agus sé cinn do caoire imtighthe. Bhí ana fhearg air agus chuir duine dos na seirbhísig ins gach treó. D'imthigh duine aca soir thar Dainghean. Bhí sé dhá lá á lorg. Ar deire chuaidh sé suas an Cnoc na Gairreannaig. Fuair sé amach gur triúir fear ón nGairreanaig a ghoid iad. Duine do Mhuinntir Fhiannachta, Seámas Ó Súilleabháin agus Tomás Conchúbhar. Do cuireadh príosúin trí mhí ortha.
    Seán Ó Cathasaig, Baile an Góilín, Dainghean,
    Thug Seán Ó Cathasaig, Baile an Góilín, Dainghean, do é.
  2. Scoileanna Scairte
    Tímcheall le céad is ceithre fichid bliadhain ó shoin bhí scoil i mBaile an Góilín. Móinéar Thade a tugtaí air an ngort ina raibh sí