Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. Duine Cáileamhail.
    Bhí bean i bparóisde an Fhirteúraig dárb ainm Cáit Ní Shúilleabháin. Bhí an mach breóidhte i dTráighlí. Chuaidh sí an Dainghean tímcheall a h-aon a clog mar bhí súil aice le marcaidheacht d'fághail ón 'Gingle.' Do bhí sé sin imthighthe agus do b'éigean dí dul ann ag siubhal. Do bhí sí age baile airís air a cúig a clog. Sé sin bhí 80 míle siúbhalta aice i cúig uaire.
    Seán Ó Cathasaig, Baile an Góilín, Dainghean,
    Thug Seán Ó Cathasaig, Baile an Góilín, Dainghean, do é.
    Seán Ó Cathasaig
    Seán Ó Cathasaig
  2. Duine Cáileamhail.
    Bhí fear ina cómhnuidhe sa Lac tímcheall le ceithre fichid bliadhain ó shoin. Sé an ainm a bhí air ná Tomás Mac Dómhnaill. Do caithfeadh sé a shaoghal ag baint dilisg agus ag iasgaireacht. Dúbhairt sé leis féin go raghadh sé ag baint dilisg ar an Domhnach bhí cuige agus go ndíolfadh sé an méid a thug sé leis. Do iarraidh sé don a deaghbhráthair an raghadh sé ina theannta agus dubhairt seisean go