School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    go mbeadh sé briste ná má bhíonn glór balbh aige agus braithfeá ana throm é. An fhaid a bhítear ag déanamh na cuiginne tógtar amach an cipín a bhíonn ann a thógaint amach agus sgaoiltear isteach an t-aer trí nó ceathar d'uaireannta.
    Eóghan Ó Fiannachta, Baile Móir, Dainghean.
    Thug Eóghan Ó Fiannachta, Baile Móir, Dainghean do é
  2. Cúram na gCos
    Ní caithfead aoinne bróga fadó go dtí go mbídís sé mbliadhna déag d'aois. Bhí bean air an mBaile seo fadó agus níor chaith sí aon bhróig riamh. Do bhí an t-ainm a bhí uirthi ná Siobhán Ní Mhuircheartaig. Téidheann na n-aon duine cos-nochtaighthe, sa tSamhradh. Sé Mícheál Ó Súilleabháin a deisígheann na bróga dúinn. Siad so na focail a bhíonn ag daoine a bhíonn ag deisiú bróga, buaircín, bóinn, sálaí, h-uactair, teanga. Bhí gréasaighthe i bhfad ní ba fhlúirisíghe fadó ná mar táid anois. Do caithtí
    Eóghan Ó Fiannachta
    An Baile Mór, Co. Kerry