School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    agus scaoiledh teine leis an gcoca féir. Annsan do ritheadar agus leigeadar don gcocha bheth ag dóghadh leis agus chuadhar a chodhladh. Nuair a d'éirig an Ciabhánach ar maidean 'sé a fuair an scannradh nuair a connach sé a coca bréagh féir dóighte go talamh taréis an méid duaidh a fuair sé a sholáthair agus á bhailiúghadh le chéile acht ní bhfuair sé amach ó shoin cé dhóigh é agus is mó iarracht a dhein sé é d'fághail amach.
    Eoghan Ó Fiannachta, Baile Móir, Dainghean.
    Thug Eoghan Ó Fiannachta, Baile Móir, Dainghean do é.
  2. Doineann
    Tháinig gála mór ghaoithe tímcheall na h-áite seo cúig bliadhna déag ó shoin. Ana droch gála a b'eadh é. Deirtear nár tháinig gála cómh olc leis le céad bliadhain. Do séideadh an ceann do gach tig i mBaile Móir nách mór. Ní sheasaimh sé acht tímcheall le fiche nóimintí agus deirtear dá seasóchadh sé cúig nóimint eile
    1. processes and phenomena
    Eóghan Ó Fiannachta