School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    raibh acht acra bainnte ag an stróinséar an uair sin. Do chuaidh an stróinséar abhaile agus bhí gach aoinne ag magadh fé i dtaobh gur bhuaidh Davey air.
    Eoghan Ó Fiannachta, Baile Móir, Dainghean.
    Thug Eoghan Ó Fiannachta, Baile Móir, Dainghean do é.
  2. Dóighteán
    Bhí buachaill aimsire ag'es na Goodmans fadó dárb ainm Seán Ó Chiabhán. Dob ó "Gleann Fán" é. Bhí sé ana cruinn ar fad. Bhíodh sé gach bliadhain ag bailiúghadh féir tímcheall an bhaile chun é do dhíol nuair a bheadh coca mór féir aige. An bhliadhain seo bhí sé ag bailiúghadh an féir ó dubh go dall na h-oidhche. Ceannuigheadh sé leis é dá bhfaghadh sé saor é le ceannach. Nuair a bhí coca mór féir aige; tímcheall trí thonna féir cad a dhein fir óga an bhaile acht a n-aigne a dhéanamh suas an coca do dhógadh. Aon oidhche amháin nuair a bhí gach aoinne ina gcodhladh sa bhaile thugadar leó puínt íle
    Eoghan Ó Fiannachta
    An Baile Mór, Co. Kerry