Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus do tógadh é i Baile an Mhuillinn acht taréis tamaill d'aistrig sé go Baile Móir. Do bhí sé ag obair ag an dTíghearna Fionntrágha i mBaile an Góilín. Ana spealadóir a b'eadh é. Ní raibh a leithéid le fághail sa dá pharóisde mar spealadóir. Aon lá amháin tháinig stróinséar chuige á thriall ag baint féir. 'Sé an ainm a bhí ag an stróinséar ná Pádraig Mac Domhnaill. Thar lear a tháinig an stróinséar. Do bhí an triail a chuir sé air ná buadhcheaint ar féir ag bainnt ceithre acra do shean-fhéar. Tar na mháireach do thosnuig an beirt aca air maidin go luath. Ní dh'itheadar greim d'aon rud ar maidean le deabhadh, acht píosa d'arán tor. Bhíodar ag bainnt agus ag bainnt air a ndícheall. Nuair a tháinig lár an lae caith an stróinséar tabhairt suas bhí sé cómh tuirseach san. Do bhí dhá acra go leith bainte ag Davey an uair sin. Ní raibh acht acra. Ní
    Eoghan Ó Fiannachta
    An Baile Mór, Co. Kerry