School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. Na Prátaí
    Cuirimíd prátaí gach bliadhain. Sé an chéad rud a dheinimíd ná aoileach na mbó, na gcapall, na gcearc agus na muc do tharrac amach sa ghort agus é do leathadh. Annsan riastálaimíd cuid de agus fágaimíd cuid eile le hiompóghadh. Gearrtar na scioltáin. 'Sé an tslíghe a chuirimíd na leapthacha ná trí cosa corcáin a dhéanamh leis na sgioltáin agus annsan an chré do thaosgadh orthu le sluasad. 'Sé an tslíghe a chuirimíd fé sgríb iad ná sgríob a dhéanamh ar dtúis agus sgioltáin do leathadh síos in aice léi. Annsan sgríob eile do dhéanamh isteach 'na choinne sin agus bheadh an sgioltán san fé chré. Anois leathtar sgioltáin ar gach taobh den dá sgríb sin agus cuirtear sgríob eile isteach ó gach taobh agus bíonn na ceithre sgríobanna iompuighthe anois agus na leabaidh curtha. Ní dheinimíd-ne iad do shághadh ins an bhaile seo. Ní
    Mícheál Ó Fiannachta
    An Rinn Bheag, Co. Kerry