School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. Ins an tsean-shaoghal ní chaithfeadh na daoine aon bhróg in aon chor go bpósfaidís. Is annsan a gheibidís an céad peidhre. Sé an greasaidhe a dheineann bróga agus a dheisigheann iad. Nuair a bheithfá ag deisiú bróg cuirfeá taoibhíní agus buinn agus sála ortha. Bíonn ceap, meanaighthe snáithín céireach, siosúr, agus ineall fuaghála ag greasaidhe. Ní caitheann leanbhaí an lae indiu aon bhróga sa tsamhradh go dtí go mbíonn siad tímcheall le sé mbliadhna déag d’aois. Tá fir air an mbaile seo leis agus bíonn siad cos noctuighthe uaireannta i rith an tsamhraidh. Deintí leathar a leasúghad ins an daingean fadó. Tá áit ann fós agus tugtar ‘Holy Ground’ air. Tugadh an ainm sin air toisc an méid an puill a bhí an nag daoine a bhíodh ag leasú leathar. Caithfeadh na daoine bróga adhmaid fadó tímcheall na h-áite seo.
    Máire Ní Ghríbhthín
    An Baile Mór, Co. Kerry