School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry

ins gach tig dá bhfaghadh sé é.
    Máire Ní Gríbhthín,Baile Móir, Daingean.
    Thug Muiris Ó Gríbhthín, Baile Móir, Daingean.dom é.
  2. Dóighteán
    Tímcheall le deich mbliadhna fichead ó shoin do dóghadh stáca coirce air Muiris Ó Cléirigh ó Baile Móir. Bhí Muiris Ó Cléirigh agus fear eile ón mBaile thuas i mbarra Cnuic Baile Mhóir. D'feacadar síos agus chonnacadar an dóighteán mór. Ceap Muiris Ó Cléirigh gur b'é Tig muinntir Néill a bhí ag lasadh agus thosnuig sé ag gáiridhe. D'fhág sé an cnoc agus tháinig sé leath-slíghe síos. Is é a fuair an phreab nuair a chonnaic sé a stáca féin tré theine. Is é an slíghe a lasadh é ná thug duine dos na leanbhaí bosca lasáin leis agus las sé an stáca. Tháinig muinntir an Chuaisín go léir chuige agus thugadar uisge aníos ó'n bhfairrge agus mhúchadar an teine. Deirtear mara mbeadh go múchadh é go ndóghfaí an Cuaisín go léir.