School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    beag glas agus cos caol as agus bláth buidhe air iseadh an luibh sin. Tá an salachar a bheadh i gcró na gcaorach go maith chun britíneach do leigheas. Deintear é bheirbhúghadh agus é sgagadh. Deintear an rud a bheadh fágtha do chur trid bainne agus é d'ól agus chuirfeadh sé an bhritíneach tríd amach.
    Breóidhteachta: Fiabhras, sgárlitín, Craos-galar, Tinneas cnámha, Dathacha, Cholera. Bhí an cholera annso fadó agus mhaireadh sé aoinne go dtagadh sé ar acht uair a chloig. Chómh luath agus thagadh sé ar dhuine théightí ag triall ar an gcómhra dhó mar ní tháinig aoinne riamh as.
    Mícheál Ó Fiannachta, Rinn bheag.
    Thug Cáit Ní Fhiannachta, Rinn bheag dom é.