School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    a choise san am gceadhna. Tá gach aoinne dá shliocht ábalta an ceól do sheimint go binn fós agus ana rinnceóirí iseadh iad cómh maith.
    Mícheál Ó Fiannachta Rinn bheag.
    Thóg Tomás Ó Gribhtín, Muilleann na Glíomaig dom é.
  2. Sean-Ceardanna
    Bhí fear ina chómhnaidhe i Dún Chaoin tímcheall céad bliadhain ó shoin. Éamon Ó Síothcháin do b'ainm do. Dheineadh sé úmacha asal agus capaill. 'Sé an tslíghe a dheineadh sé iad ná: Thugadh sé leis isteach sgraithín agus bhuaileadh sé i lár an úrláir é. Chuireadh sé bogha tímcheall ar an sgraithín agus shághadh sé sáighte ins an sgraithín. Annsan d'fuigheadh sé leis go dtí na lár agus chuireadh sé taisí innte. Annsan nuair a thagadh sé go dtí na barra d'fágadh sé fiacla chun fórach. Annsan d'fígheadh sé na sáighte leis
    Mícheál Ó Fiannachta
    An Rinn Bheag, Co. Kerry