School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

é Oisín i ndiaidh na Féinne é.
    Máire Ní Fhiannachta, Baile Móir Thug Eóghan ó Fiannachta, Baile Móir dom é.
  2. Baile Móir mo bhaile féin. Tá sé i bparóisde an Ghleanna. Tá trí tighthe fichead ann anois. Tigthe slinne iseadh iad go léir acht aon cheann amháin. Séaghdha an sloinne is coitchianta ann. Tugadh baile Móir air mar bhí suas le 40 tig ann fadó. Tá seisear ann atá ceithre fichid bliadhan. Tá béarla agus Gaedhlinn aca acht is fearr an Ghaedhlinn athá ag na seandaoine na an béarla. Tá morán sgéalta aca. Tá sean-fothracha sa bhaile leis. Do chuaidh morán daoine go hAmericá fadó ón áit. Do bhí fear ann darbh ainm do Micí na gcloch agus file do beadh é. Do chuaidh ainimhídhe amúgha ar turas, Do bhí sé taobh amuigh don sáipéal agus an cloigín ar siúbhal aige. Annsan
    An Baile Mór, Co. Kerry
    Máire Ní Fiannachta