School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    oidhche amháin. Do chuir an Tighearna Fionn Trágha fios go h-Albain ar phrátaí dos na daoine bochta chun síl. 'Sé an ainm a bhí ortha san ná Richardsons agus prátaí an Ghabhair. Prátaí ana folláine do b'eadh iad agus d'fásaidís go maith tímcheall annso.
    Seán Ó Gríbhthín, Muilleann na Glíomaig.
    Thug Tomás Ó Gríbhthín, Muilleann na Glíomaig dom é.
  2. Pláig
    Bhí pláig i mBaile Móir i 1837. 'Sé an ainm a bhí a tugadh air ná an Collar. Do bhí cheithre thig is dachad i mBaile Móir an uair sin agus iasgaireacht an slíghe beatha a bhí aca.go léir nách mór. Deirtear gur b'é an t-iasg fé ndear an pláig. Nuair a bhuaileadh an breóidhteacht duine ní mhaireadh sé acht uair an chloig. Do cailleadh muinntir an baile ar fad agus an méid nár cailleadh d'imthígheadar as an áit agus chuadar dtí
    Máire Ní Fhiannachta
    An Baile Mór, Co. Kerry