School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    Deir mo mháthair gur b'é sin an t-am is deise a bhíonn sé. Sgriostar na prátaí le gráta agus fáisgtear iad le h-éadach glan. Cuirtear plúr tríd agus deintear é do bhácáil agus bíonn sé oireamhnach chun ithe.
    Seán Ó Gríbhthín Muilleann na Glíomaig.
    Thug Tomás Ó Gríbhthín dom é.
  2. Mo Cheanntar féin
    Muilleann na Glíomaig mo cheanntar féin. Tá sí i bparóisde Cill-Droma agus i mbarúntacht Corca Dhuibhne. Deir cuid dos na sean-daoine go bhfuair sé an ainm sin mar bhiodh mórán gleamaig le fághail ann acht deir a thuille aca na féadfadh san a bheith mar na fuil an t-uisge ann acht gur b'amhlaidh a bhí muilleann ag fear bocht ann agus go dtéigheadh sé tímcheall na goirt nuair a bhíodh an t-arbhar bailighthe isteach agus go mbailígheadh sé na léasachta a fhágaidís ina dhiaidh agus do
    Languages
    Muileann an Ghlíomaigh, Co. Kerry