School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. Bhí scoil scairte i Ráithíní Thuaidh tímcheall 150 bl. ó shin. Fear ó Sráid na nGabhar ón nDaingean a bhí ag múineadh ann. Máighistir scoile do b'eadh é. Istig i mbothán bheag a bhí sé ag múineadh. Ní rabhadar ag múineadh ann acht léighteoireacht agus sgríobhnóireacht. Ní raibh aon focal Béarla ag na daoine an uair sin ach Gaedhlinn acht má 'seadh Béarla an fad a bhí so ag múineadh dóibh toisg ná raibh aon Bhéarla acu. Do theastaig uathu féin Béarla dfogluim leis. Sé an págh a gheibheadh sé ná go dtugadh gach duine prátaí no feóil nó té i dtosach na seachtaine chuige sar a leigfeadh sé isteach sa scoil iad. San oidhche a bíodh sé ag múineadh le heagla. Tá rian an tíghe i Ráithíní Thuaidh fós.
        1. buildings
    Máire Ní Fiannachta