School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. Fuaireadh an sgeal seo leis ó Tomás Ó Maoleóin

Do bhí na Sasannaig ar theóir Piaras Feirtéur uair amháin. Sé an rud a dhein sé na dul isteach go dtí 's na Blacaoidí uatha. Cheap sé go raibh sé sábhálta nuair a bhí istig ach lean na Sasannaig é. Do bhí sé ag ithte nuair a tháínig na Sasannaig chuige. Do thug se cuireadh dinnéir uaid agu glacadar leis lé h-átas. An fhaid a bhiodar ag ithte dúbhairt Piaras leis an gcailín a bhí sa tig braon (?) uisge a caitheamh i mbarraile gac aon gunna. Do dhein an cailín fé mar adubradh leí. Ní raibh fhios aige's na Sasannaig cad dúbhairt Piaras leis an gcailín mar bhíodar ag ithte leó. Nuair a bhí deire deanta ag an gcailín dúbhairt sí lé Piaras é. Do rith Piaras annsan agus seo leis na Sasannaig na dhiaid. Do thugadar fé leis na gunnaí ach bhí an púdar fliuc aige an uisge. Do rith Piaras isteach i bpoll in áit na feadfhad na Sasannaig teacht air. Do caith sé trí lá agus trí oidhce ann ós na Sasannaig. An fhaid is a bhí sé ann do dhein sé an rann so leanas
    Tomás Ó Maoleóin
    Feirmeoir