School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. Tá bóthar comhgair ag dul go cCaisleán na Maine go Tráiglí go dtugtar bóthar Gleann Scoithín. Bóthar an uaigneach í fadó. Ní teageadh eagla do daoine gábail is t-oidhche gan cuideactain ann mar bhí sprid á d'fheiscint ann. Bhí buachaill aimsire ag obhair ag feirmeóír tícmheall na h-áite sin. Aon oidhche amháin ní raibh aon blúire tobach aige agus ní raibh aon siopa nós cómhgaraidhe ná Tráighlí san am san. Dá bhrígh sin chaithfheadh sé an bóthair a thabhairt sin é an bóthar no deunamh gan tobach. Dubhairt an máighistir leis deanamh gan tobach go maidean no mara ndeunfhad gur marbh a gheobfaí ar maidin é. Ní feadhfainn deanamh gan é ar seisean. Tabhair dom mo maide. Siúd chun bóthair annsan é. Ní raibh sé ach leath-slíghe nuair a connaic sé an sprid chuige agus teine ag teacht amach as a bhéal agus siamaire
    Seán Ó Fiannachta
    Feirmeoir