School: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Kerry
Donncha Ó Cúrnáin

1. Do bhí feirmeoir ann fadó agus bhí trúir mac aige. Bhí sé féin agus a thrúir mac amuich sa pháirc agus é ag féachaint ortha ag báire. Bhí sé suidhte ar a chathaoir uileann ag féachaint ortha. Do ghaibh an seabhac timcheall agus do thóg se súil as an athair agus d'imtig sé leis agus an tsúil 'na bhéal aige.
    D'imtig an mac críonna 'na dhiadh chun súil an athar a bhaint den seabhac agus a chapall marcuidheachra aige agus a fhuip. Do bhíodh sé chómh ghairid den seabhach go dtugadh sé fé chun é a bhualadh leis an bhfuip ach ní eirigeadh leis é bhualadh. Bhí sé mar sin go tráthnóna domhan déanach agus d'imthig an seabhac uaidh ar deire síos sa bhfuill. Dúbhairt sé leis féin nárbh aon mhaitheas do bheith leis ansan. Chas sé ar a shál abhaile agus iná chas d'fhéafruigh an tarna dritheár do an dtug sé leis súil a athar. Dúbhairt sé nár thug.
    AT0314: The Youth Transformed to a Horse
    AT0329: Hiding from the Devil