School: Ceann Trágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Kerry
Donncha Ó Cúrnáin

1. (no title) (continued)

Fadó théigheadh daoine ó'n áit seo soir go Cinárd chun turais a thabhairt timcheall tobair bheannuighthe atá ann.

(continued from previous page)
    Fadó théigheadh daoine ó'n áit seo soir go Cinárd chun turais a thabhairt timcheall tobair bheannuighthe atá ann. Chuaidh triúr nó ceatharar ban ó Gleann Fán soir aon uair amháin chun an turais a thabhairt. Bhí clann mhór ag ceann dé's na mnáibh agus béigin di teacht abhaile an oidhche sin aríst acht ní raibh puinn le déanamh afes na mnáibh eile agus dubhareadar go bhfhanfaidís thoir ann ar feadh cúpla la.
    Nuair a bhí an turas tugtha acu bhí sé deanach go maith sa tráthnóna agus chuaidh gach éinne de'n tsúir chun a tóisdín féin ach thosnuigh an cheathramhadh bean ag giorrú an bhóthair abhaile di féin. Nuair a shrois sí Daingean Uí Chúise ní raibh duine ná daonaidhe le feiscint agus do bhuail clog an Daingean h-aon a chlog. Tháinig uaigneas uirthi ansan mar bhí fhios aici na raibh aon cheart aici bheith amuigh chómh déanach san oidhche ach bhí leanbaí óga aici
    Seán Ó Muircheartaigh
    Saor cloiche