School: Ceann Trá (Ventry) (roll number 15592/3)

Ceann Trá, Co. Kerry
D. Ó Cúrnáin

1. Do bhí Fionn mac Cúmhail 'na chómhnuídhe ins na Ráithineacha uair.
    Lá amhain abhí sé ag siúbhal do féin i dTráig Fionntr agha do chonnaic se árthach ag teacht isteach sa Chuan agus ag leigint ancaire. Tháinig an chaptaén amach agus chuaidh sé chun cainnt le Fionn. Nuair a chonnaic Fionn cuige iad cheap sé gurb amhlaidh abhí cogadh éigin ar siúbhal agus go dteastuig uatha go raghadh sé in aoinfheacht leó. D'imthig sé abhaile agus d'innis se an sgéal da mhnaoí. Chuaidh sé isteach sa cliabhán annsan agus dúbhairt sé le'n a bhean dá mneadh na máirnéalaig 'á lorg a rádh go raibh se imthighthe go "cath Chanth an Áir."
    Thainig na máirnéalaig go dtí an dtig agus 'sé an chéad ceist a chuireadar ná an raibh Fionn aige baile. Dubhairt an bhean go raibh sé imthighthe go
    Bríghid Bean Uí Lúbhaing
    Cill na gColmán, Co. Kerry