School: Ceann Trá (Ventry) (roll number 15592/3)

Ceann Trá, Co. Kerry
D. Ó Cúrnáin

1. Siad so ainmhidhthe na feirme, capaill, ba, beithídhig, asail, caoirig, uain, gabhair, muca, banbhaí, gamna agus pónairí.
    'Siad so na h-ainmneacha atá ar na buaibh againne, Murchadha, Bric, Vricí, Tráighlí, Dearg, Bainí, boléir, blacky, an snagbreac, Pádruig Ó Seághdha, Rós, Maolaí, Caitlín, Bríghdhe agus Loinghseac.
    Nuair a bhionn duine 'á chomáint deireann sé "hosh amach," nó "hosh isteach", "ceartuigh" a deireann sé leis na buaibh nuair a bhíonn sé ag iarraidh í shochrú istig sa tig. Gheóbhmhis" a deireann sé nuair a theastuígheann uaidh iad a stop. Tig na mbó a tugtar ae an dtig 'na mbíonn na ba istoidhche nó nuair a bíthhear 'á chrúdh. Gainimh a cuirtear mar easair fe's na buaibh, agus cuirtear tuíghe fé'n ngainimh uaireannta mar deineann sé aoileach maith adeirtear.
    Seán Ó Lúbhaing
    Cill na gColmán, Co. Kerry