School: Ceann Trá (Ventry) (roll number 15592/3)

Ceann Trá, Co. Kerry
D. Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    bhí fear ann fadó. Sean ab ainm do. Bhí tig bheag aige ar taobh an bhóthair. Bhí sé beó bocht, ní raibh fód de thalamh na h-Éireann aige. Bhíodh sé ag imtheacht ó áit go h-áit ar a phágh lae. Nuair a fhágadh sé an tig chuireadh sé an glas ar an ndoras agus d'fhanadh gach nídh amhlaidh go dtagadh sé thar nais. Do thárla gur chuir sé cúig phúint i gcoimeád. Ní feadar se cad a dhéanfadh se leis bhí eagla air e fhágaint sa tig 'na dhiaidh ar eagla go ngoidfeadh duine eigin é agus bhí eagla air é thabhairt dos na cómharsain ar eagla go gcaithed sé
    é.
    Bhí eagla air é beith ag iomcar ar eagla go gcaillfeadh sé é. Do bhí sé ag siúbhal an bhóthair la áirigte
    Pádruig Mac Gealailt
    Cathair an Treantaigh, Co. Kerry