School: Ceann Trá (Ventry) (roll number 15592/3)

Ceann Trá, Co. Kerry
D. Ó Cúrnáin

1. Fadó ní raibh oiread dochtúirí ann agus atá anois. Ní raibh oiread eóluis acu agus atá age's na dochtúirí anois agus ní raibh na daoine ag brath ortha chun iad a leigheas. Bídís ag braith ar lucht feasa agus lucht phiseóg agus ar na seana mná go mbíodh eólus acu ar leighiseanna.
    Deirtear go mbíodh leigheas na bpiast agé seachtmhadh mac gan aon inghean do theacht eatortha, ach is annamh a dheinidís aon leigheas mar do ghlaohadh na daoine dochtúir na bpiast ortha. Deirtear go mbíonn leigheas ar an leanbh ná feacaidh a athair riamh.
    An Craos galar.- Nuair a thagadh an chroas galar ar leanbh do chuirtí ganndal bán isteach istoidhche agus é bheirt na throsgadh ar maidin. Is ceart an leanbh bheith 'na trosgadh
    Brígid Bean Uí Lúbhaing
    Cill na gColmán, Co. Kerry