School: Ceann Trá (Ventry) (roll number 15592/3)

Ceann Trá, Co. Kerry
D. Ó Cúrnáin

1. Sí naomh Caitlín naomh patrún an pharóiste seo. Tá lá speiséalta gearrtha amach in onóir di. Tuiteann an lá san ar
    an cuigmhadh lá fichid de mhí Shamhna.
    Deirtear gurb amhlaidh a theastuig ó Págánach mhór í
    phósad ach níor theastuig uaithe é phósadh. Do dhein a h-athair bosca mór di annsan agus chuir sé isteach ann í
    agus sgaoil sé chun fairrge í. Deirtear go raibh an bosca ag imteacht agus ag imtheacht go dtáinig sé isteach go Cuan
    FionnTrágha. Dhein ceatharar fear iarracht ar an mbosca a thógaint ach níor eirig leo toisg go rabhadar istaid pheaca mharbhthaig. Thóg ceatharar eile é agus cuireadar í idTeampall Fionn-Trágha.
    Do tógadh Teampall sa roilg an uair sin agus do thíodhlachadh do
    Brígid Bean Uí Lubhaing