School: Na Gleannta

Na Gleannta Theas, Co. Kerry
Ss. Ó Conchabhair

Cad Fá Gur Deanadh Tobac
    Bhí bainntreach ann fadó agus ní raibh aiai ach an taon mhac amháin agus bhí sé sin fé chlár. Bhí ana bhrón uirthi na dhiaidh.
    Tháinig stróinséir isteach i tam mhairbh na h-oidhche. Fear árd dob eadh é agus dubairt sé, "Cad na thaobh go bhfuil tú id aonar" agus dubairt sí "Ní bheinn mara beadh go raibh sé leathca ar fuaidh na dúthaidhe gur droch breoiteacht a bhí ar mo mhac".
    Do shuidh sé cois tinne agus do dhearg sé a phíop. Thug sé don mnaoi é agus dhubhairt sí, "Can na thaobh go bhfuil tú ag tabhairt an tobac dom". Dubhairt sé "Tóg é sin agus abair 'Beannacht Dé le h-anamhaca na marbh".
    "Ar mhaith leat do mhach do thógaint" arsa an fear, "Ba mhaith
    Abhuistín Ó Corráin