School: Na Gleannta

Na Gleannta Theas, Co. Kerry
Ss. Ó Conchabhair

An Corn sa Scór
    Nuair a ghuid Rí na Gréige an Corn sa Scór ó Fionn bhí fhios aige ná bféadfhadh aoinne é thabhairt thar nais ach Osgar. Dubhairt sé le Oscar go mb'fhearra dho iarracht a dhéanamh ar é thabhairt thar nais. Bhí ana leisce ar Oscar tabhairt fé mar bhí fhios aige go gcaithfheadh sé troid leis cun é dfáfgail thar nais.
    Dimthig sé leis agus bhí órdughadh fachta aige ó Fionn cad a dhéanfhadh sé nuair a raghadh sé go dtí an fairrge.
    Chaith sé scealpógdá mhaide isteach sa pholl. Do dhein sé corachán aoibhinn áluinn aoncoise do.
    Ní raibh páirt leata amach, ná páirt leata isteach ach aon cleite amháin druiníon dhearg. Bhí ar barra an s-soil mhóir ag déanamh ceóil spóirte agus imreas don laoch a bhí ar bórd. Bhí lupadán lapadán éisc mionna, agus míol móra ag teacht ar buis agus ar bhais agus ar barra na madaí ramha ag
    Máire Ní Ghearailt
    Baile Uí Shé, Co. Kerry