School: Na Gleannta

Na Gleannta Theas, Co. Kerry
Ss. Ó Conchabhair

1. Mo Cheanntar Féin
    Sé an ainm atá ar mo cheanntar ná Baile Uí Shéaghdha. Sé ainm mo pharóiste ná Paróiste an Ghleanna. Tá sé i gCorca Dhuibhne. Tá seacht tighthe ann anois agus ní raibh ach seacht tighthe ann fadó.
    Slinn atá ar trí cinn aca agus tuighe ar ceithre cinn eile. Tuighe go léir a bhí ortha go dtí go fíor déanaide.
    Sé an fát gur baisteach Baile Uí Shéaghdha ar an áit ná go raibh an talamh sin go léir ag fear darbh ainm Séaghdha. Nuair a cailleadh ansan é do roinneadh an talamh ar na feirmeóirí.
    Níl ach beirt sean daoine ann anois. Sé an aimnm atá ortha ná Siobhán Ní Ghearailt agus Muiris Ó Concubhair.
    Baile Uí Shé, Co. Kerry
    Máire Ní Ghearailt