School: Na Gleannta

Na Gleannta Theas, Co. Kerry
Ss. Ó Conchabhair

an cnuich síos go dtí an áit a bhfuil an baile tógtha. Níl ach beirt seanna-bhean san áit. Sgéalta Gaedhilge atá aca. Is fearr an Gaedhilge atá acu ná an Béarla. Tá Béarla aca ach ní Béarla ró dheas é.
    Caitlín Ní Gealbháin, Léimfhirlea.
  2. Mo Cheanntar Féin
    Cnocabhróigín is ainm dom bhaile féin. Tá sé i bParóiste an Daingin i gCorca Dhuibhne. Tá sé trí míle ó Dhaingean Uí Cuise. Tá cúig cinn de thighte ann fé lathair agus dá ceann a bhí ann fadó. Slinn atá ar gach tigh aca. Do thughadar Cnocabhróigín ar an mbaile mar tá déanamh bróige ar an gcnoc ata i naice leis. Níl aon duine ró chríona sa bhaile fé lathair. Tá Gaedhilg ag na daoine go léir ann. Níl aon sean-fotharach ann. Ní raibh na tighte ann chuige.
    Máire Ní Dhúbhda, Cnocabhróigín.
    Cnoc an Bhróigín Thiar, Co. Kerry