School: Na Gleannta

Na Gleannta Theas, Co. Kerry
Ss. Ó Conchabhair

Ní baintear puinn usáid den bóthar sin anois. Ní théigeann aon cairt ann toisc é bheith ró chumhang.
    Máire Ní Donnchadha, Na Gleannta.
  2. Mo Cheantar Féin
    Fotharac Bhinneach is ainm don baile ina bhfuilim im chónaidhe. Tá sé suidhte trí míle taobh thiar thuaidh de Dhaingean Uí Chúise i gCorca Dhuibhne. Trí cinn de thighthe ata ann ach bhí cúig cinn ann sa t-sean saoghal. Tuighe ar fad a bhí ortha. Slínn atá ortha anois.
    Sé an fáth go dtughadh Fotharac Binneach air ná go raibh Mainistir mór ann fadó. I dtalamh Liam Mhach Cárthaig atá sé anois i Seana Bhaile, ach fadó bhí sé i dtalamh a bhain lé Fotharach. Nuair a bhíodar ag roinnt an talamh fadó riamh
    Máire Ní Shíthig