School: Na Gleannta

Na Gleannta Theas, Co. Kerry
Ss. Ó Conchabhair

Meachain na Trágh hAbha
    Fasann meachain na tragha h-abha inaice na habha nó áit bog. bFeár é dfáil i naice na habha. Bláth deas gorm atá air. Tá rúta fé nós turnap. Ní bhíonn sé ró reamhar. Leiseaghann sé rud tinn nú piast a bheadh ar muineál an duine.
    Priochfá as an dtalamh é agus thógfá an rúta leat. Glanfá go breágh é agus chuirfá isteach fé luaith na tine é. Fágfá ann é go dtí go mbheadh sé cómh bog le práta.
    Ní sa tig go mbheadh an duine breóite a dhéanfá inaonchar é ach i dtigh na gchómharsainn. Ba cheart é dhéanamh i gan fhios don duine breóidhte leis. Ní aon maitheas é dá mbheadh fhios ag an duine é.
    Bruaghfá suas é nós leite. Cuirfá suas leis an rud tinn é. I gceann dhá lá na dhiaidh san bheadh an rud tinn cneasaidhth. Níl ag sagart ná dochtúir aon
    Máire Ní Ghearailt
    Baile Uí Shé, Co. Kerry