School: Scoil N. Bríde

Baile na nGall, Co. Kerry
Síle Granville

1. Sgeul - An Bhrúch
    Lá amháin bhí fear ag siubhal cois na fairrge agus chonnaic sé an bhrúch agus í suidhte ar charraigh ag cioradh a cuid gruaige. D'éaluig sé suas taobh thiar di agus sciob sé leis a caipin a bhí ar chloic ar an gcarraig taobh thiar di. As go brách leis annsan agus í na dhiaidh mar tá sé raidhte go mbíonn ar an mbrúch pé duine a fhaghann a caipin do leanamhaint. Rith an fear isteach n-a thig féin agus do lean sise isteach é.
    Pósadh iad agus mhaireadar le chéile go sona sásta. Bhí sise mar aon bhean eile acht amháin nár dhéin sí gáire riamh
    Tréis roinnt bliadhan nuair a ceathrar no cúigear muirear orthu chuaidh an fear suas ar an loctha, lá ag lorg gléas cum seisridhe. Bhí sé a gcaitheamh anuas ar an dteinteán
    Eibhlín Ni Chonchubhair
    Cill Chúile, Co. Kerry