School: Scoil N. Bríde

Baile na nGall, Co. Kerry
Síle Granville

1. Bhí an gorta go h-olc ar fuaid na tíre act ní raib se chom h-olc ins an áit seo agus do bhí sé i n-aiteannaibh eile. Sé an tosnughadh a bhí aige ná an dubh do theacht ar na prátaí ins na seomraib. An tarna bliadhain bhí furmhor na ndaoine agus ní raibh aon phráta aca cuin síl ní raibh aon nidh le n-ithe aca agus cailleadh moran leis an ocras. Biodar ag ithe gach aon rud, feur glas, neanntóga, turnapaí, prátai ithearach agus bárnaig. Bhí an ministir ag riar súip agus mine ar na daoine acht iompoghadh leis na Protustúnaig, acht níor iompuig acht beagán daoine san áit seo.
    Bhí fear san áit a iompuig, agus bhí sé ag tathant gach lá ar a mnaoi iomoghadh agus go mbeadh a dóthain le n-ithe aici. Sé an freagra a thugadh sí air na so:- "Súip agus
    Maighreud Nic Eoin