School: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Kerry
Dd. Ó Loingsigh

1. Tamall de bliadantha ó shoin. Nuair a bhí na tighearnaí talmhan ag iarraidh na daoine bochta ga cuir amach as a gcuid talmhan. Bhí fear na chómhnáid ar an dtaobh shoir de'n nDainghean i dtig aonair agus bhí sé lé cuir amach as a cuid talman ag tighearna a bhí i mbaile an Góilín. An seachtáin sar a raibh sé lé chaitheamh amach as a cuid talmhan, bhí na stasiún aighe. Nuair a bhí an tAifrion raigtc ag na sagairt suigheadhar cun boird cun a breachfasth a ithe.
    Crom fear an tig ag caint agus sé bhí á rádh aige na go raibh sé fhéinig le caitheamh amach as a chuid talmhan an tseachtain a bhí chúghain. Agus ná feadair sé cad a deanfadh sé féin is a clann nuair a beidís amuigh. Bhí na sagart ag éisteacht leis i gcomhnaide
    Tomás Mac Eóin
    Baile na nGall, Co. Kerry