School: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Kerry
Dd. Ó Loingsigh

1. Naomh é seo a mhair i bparóiste Mordach agus tá baile fearainn glaoidhthe na diaidh "Cill Cuain". Tá sé ráidte gur duine ana naomta a bhí ann, agus gur thógh sé morán cillíní i gCiarraidhe Thiar. Bhíodh Lá lé Cuain mar "Lá Phátrúin" fadó ach níl anois.
    Nuair a bhí Naom Cuain na chómhnaídhe ag Cíll Cuain bhí paist mor i Loc Curáilí a bhí ag deanamh moran díoghbhala des na daoine ag ithe beithidhig agus caoire agus ainmhnidhthe eile agus fiú amháin leanbhaí ógha a thugtai cun na loca cun iad a baistead.
    Aon lá aomhain bhí Naomh Cuain ag siubhal in aiche na locha agus tháinig an piast amach. Ar leagadh do chuir an Naom corcán mór anuas an cheann na péisthe agus dubhairt "fan mar sin go luan" sé sin "lá an luain"
    Seachtain na diaidh sin bhí an Naom ag siubhal ag an loch agus dubairt an piast:
    Tomás Mac Eóin