School: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Kerry
Dd. Ó Loingsigh

Fé mar d'fág Pádraig ag sliocht mhagaidh an domhain.
    3. Bhí fear i mBaile Gamín fadó go raibh ingean aige agus theastuig uaid cleamnas a dheanam di. Aon oidhche amháin ghaibh cúigear fear isteach chuige ag deanamh cleamhnais do buachaill óg a bhí i n-aonfhacht leó. Deinead an cleamnas agus fuair an fear adhbhar mhaith spré dho'n inghean ach nuair a bhí an cúighear ag dul abaile chúimhnig sé ar féin agus glaoid sé ortha. Dúbhairt sé leo go gcaitead sé féin a thuille spré d'fagailt mar geall ar an méid bíd a bhí ithe ag an gcúigear ach ní bheidís sin sásta agus brisead an cleamnas. Anois bhí sean-duine tamall o'n mBaile i áit go nglaodtar Beal Átha an Muilinn ar. Cualaid se sin mar geal ar an gcleamhnas agus dubhairt sé an rann seo.
      1. poetry
    Tomás Mac Eóin