School: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Kerry
Dd. Ó Loingsigh

1. Aon oidhche amháin bhí fear ó Bhaile na nGall ag teacht ón nDaingean. Oidhche fuar cruaidh ba eadh é agus leis sin do bhí sé ag crith leis an bfuacht. Ní fada gur stad an capall mar cuireadh eagla eigin air. Ní fada gur léim chuige isteach ins cáirt beirt bhan a bhí co trom le tonna. D'imthigh an capall leis, agus ní fada gur thuit sé amach ar a cheann.
    Do léim an bheirt bhan amach agus seo leis an capall nó go dtáinig sé chómh fada leis an Séipéal Gallda ata anaice leis an gClacán Dubh. Do chonnaic sé an cat mór dubh anáirde ar an gclaídhe. Do rith an cat go dtí an dtaobh eile do'n mbóthar agus chuaidh an cairt ar an gclaídhe agus d'iompaigheadh an capall agus an cairt anuas ar a céille. Do ghortaígheadh an fear ana mhor agus is ar éigean a bhain sé an tig amach leis na clocha a bhí á caitheamh air amach tar an gclaídhe.
    Tomás Mac Eóin
    Baile na nGall, Co. Kerry