School: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Kerry
Dd. Ó Loingsigh

sin léim splannc isteach an doras agus d'imthig amach tríd an bhfalla arís.
    Do thug an sagart léim as a chorp rith sé amach an doras. Nuair a bhí sé amuigh ní raibh aon tig ann. Do bhí an mhaidean ag breachadh agus do chuaid an sagart abhaile agus é ag caoineamh ar an slíghe a bhí an oídhche caitte aige. Is amhlaidh a bhí an tig fe draoidheacht agus is é an diabhal agus a chuid clis a bhí ann a deir na sean-daoine am bhaile seo.
  2. Bhí sagart i gCo. Chorcaíghe fadó agus bhí sé ina chómhnuighe i dteannta a dhreabhtháir a raibh muirear mór aige. Bhíodh an sagart ag léigheamh leabhar éigin gach oidhche ach bhíodh ionamad gleó ag na leanbhaí agus b'éigean dho dul go tig ósta a bhí tamall mhaith ó'n
    Pádraig Ó Séaghdha
    Baile na nGall, Co. Kerry