School: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Kerry
Dd. Ó Loingsigh

1. Tá a lán sean-thobaracha mór tímcheall Chiarraidhe go mór mhór i gCorcha Dhuíbhne. Tá tobar Naomh Bhreanndháin i n-aice forthaig Bhreanndain i gCill Maolcéadar. Tugann daoine turas ar an dthobar san Domhnach Cásga. Deirtear go leigheisfidhe galair áirighthe a bheadh ar dhuine ag an dthobar san.
    Tá tobar eile i mBaile Riabhach agus tugann daoine turas ar sin leis Domhnach Cásga. Fadó thug fear a bhí bodhar agus balbh turas ar an dthobar san ana luath ar maidin Domhnach Cásga. Dob'é an chéad duine a dhein an turas agus nuair a bhí an turas tugtha aige bhí sé leighiste.
    Tá tobar eile i mBaile Dháith. Bíonn turas go dtí an tobar san leis Domhnach Cásga agus gach aoinne a théigheann ar an dthuras san chaitheann siad pictúirí beannuighthe agus rudaí eile isteach sa tobar. Is minic leis a leighistear na daoine a tugann turas ar an dtobar san , go mór mhor na daoine go mbíonn muinghín acha as.
    Pádraig Ó Séaghdha
    Baile na nGall, Co. Kerry