School: Naomh Breandán, Baile na nGall (roll number 14480)

Baile na nGall, Co. Kerry
Tadhg Ó Caomháin

1. Tá dhá thobar beannuighthe againn i mbarra Chnuic Naomh Breanndáin. Tá ceann acu níos mó ná an ceann eile. Níl fhios againn caithin a bhris an ceann mor anios acht tá fhios againn caithin a bhris an ceann beag.
    Nuair a bhí Aifreann á léigheam ag Easbog anáirde ann tháinig mná aníos on Leitriúch agus níghedar a gcosa sa tobar mor agus thriomaig se. Ní raibh aon uisge ag na daoine annsan agus tháinig an t-Easbog lé na maide agus ghearraig sé cros ar an dtalamh lé na mhaide agus bris an tobar aníos. Tá an tobar lé feiscint fós ach bíonn sé tirim uaireannta.

Tá tobar eile i mbun an Pharóiste ar a dtugtar tobar
    Tadhg Ó Caomháin