School: Naomh Breandán, Baile na nGall (roll number 14480)

Baile na nGall, Co. Kerry
Tadhg Ó Caomháin

1. Mar seo a dheinidís coinnle fé mar a chúaladh aige baile. Gheibhidís gur agus do dheinidís é leaghadh ar slighe nó ar seana-chorcán. Gheibhidís múnla próis chun an coinneal a cheapadh istigh ann. Gheibhidís búaiceas annsan agus do chasadís é agus chuiridís síos ar faid an mhúnla í. Bhíodh gob ar an múnla agus chuiridís an búaiceas amach san gob san agus sa cheann leathan do chuiridís lúb air agus chuiridís tairgne isteach sa luib treasna ar an barra.
    Gheibhdis cnocán gaimhne aoirde an mhúnla agus núair a bhíodh an geir leaghtí. Lionadís an múnla do agus núair a d'fhuaradh sé san múnla bhéarfaidís ar an dtairgne le na dhá mhúr agus do tharraigeóchfí aníos an choinneall.
    Dháthaigdís cótaí le gliosgach na gcloch agus le sabha. Dathaíghdís olann
    Tadhg Ó Caomháin