School: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Kerry
Éamonn Ó Catháin

1. Do bhí fear i bParóiste Fionn Trágha go nglaodhfaidis Dómhnall ó Cinéide air. Sé an áit bhíodh sé na chómhnaidhe ná ins na Raithinithe thuaidh. Ní raibh aon talamh aige acht talamh sgóir. Gach bliain bhíodh sé ag obair ar a phágh. Théigheadh sé go Baile an Ghóillin ag obair go dtí an Tighearna a bhíodh ann.
    Bíodh sé as a mheabhair chun tobac. Do bhí sé pósta agus beirt leanbh aige. Ní raibh aon tobac aige an mhaidin seo agus é ag dul go dtí Baile an Ghóillín ag obair. Dúbhairt sé lé na bean go bhfaghadh sé duine chun na leanbhaí a éireacht agus go gcaithfeadh sí dul ag iarraidh tobac.
    Chaireadh sí dul go Dún Chaoin siar go Baile na Rátha chun an tobac d'fághail. Ní leigeadh eagla d'aenne dul go Dún Chaoin nuair a thuitfeadh
    Siobhán Nic Gearailt
    Muiris Mac Gearailt