School: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Kerry
Éamonn Ó Catháin

1. Baintreach a bhí ann uair agus ní raibh aici ach aon mhac amháin agus d'fhág ar scoil é nó go raibh sé na scoláire oilte.
    Annsan bhailbh sé leis do féin i n-aimsir agus níor d'fhill sé ar a bhothán féin go ceann bliain is fiche. Lá amháin bhuail sé isteach go dtí na mháthair agus ní raibh aon choinne aici leis. Loirg se loistín na h-oidhche uirthi ach d'eitig sí é. Bhí an mháthair dall cérbh é féin agus ní mór an fháilte a bhí aici roimis. Do bhí fhios ag an mac cérbh í féin go maith. Seadh d'éirigheadar chun a chéile ar deire agus mar seo ars an mháthair
    A sgolaire na lainghe ós tú is deirníghe léig an Bíobla
    Cécu den dá arm is sia seasóchadh sa coimhisgear